De Haven Apotheek, uw betrouwbare apotheek

De Haven Apotheek is onderdeel van de maatschap Apothekersgroep Leiden VOF. Door deze samenwerking kunnen wij u betere zorg verlenen.

Houdt u het kopje 'Nieuws' in de gaten. Hierin houden wij u op de hoogte van actueel (medisch/farmaceutisch) nieuws en informatie over uw apotheek.

Openingstijden

Maandag: 8.00 tot- 13:00
14:00 tot- 17.30
Dinsdag: 8.00 tot- 13:00
14:00 tot- 17.30
Woensdag: 8.00 tot- 13:00
14:00 tot- 17.30
Donderdag: 8.00 tot- 13:00
14:00 tot- 17.30
Vrijdag: 8.00 tot- 13:00
14:00 tot- 17.30
Zaterdag: Centraal Apotheek 10 uur - Centraal Apotheek 14 uur

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

alfacalcidol

Alfacalcidol is een soort vitamine D. Het zorgt voor de opname van calcium (kalk) en fosfaat uit het voedsel. Calcium en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit.

Artsen schrijven het voor bij nierziekten met botklachten (renale osteodystrofie) en bij bepaalde bijschildklierziekten (secundaire hyperparathyreoïdie).

Artsen schrijven het soms voor bij kinderen met mineralen-en vitaminegebrek door nierziekten.

Wat doet alfacalcidol en waarbij gebruik ik het?

Nierziekten

Alfacalcidol wordt gebruikt bij renale osteodystrofie. Door deze ziekte worden de botten zwakker en ontstaan er veranderingen aan het bot. Het kan ontstaan als de nieren niet goed werken.

Oorzaak
De nieren regelen het evenwicht tussen vitamine D, calcium, fosfaat en bijschildklierhormoon (PTH) in het lichaam. Bij een nierziekte is het evenwicht niet goed. Vaak is er te weinig calcium en te veel fosfaat in het bloed. De bijschildklieren maken dan steeds meer PTH om meer calcium in het bloed te krijgen. Maar het lichaam haalt het calcium hiervoor vooral uit de botten. De botten worden daardoor zwakker en er ontstaan botproblemen.

Verschijnsel
U merkt zelf weinig van een verkeerd evenwicht tussen vitamine D, calcium, fosfaat en PTH. Na een langere periode kunnen de volgende botproblemen ontstaan:

  • Pijn in botten
  • Zwakke botten (botontkalking) of veranderingen aan het bot
  • Grotere kans op botbreuken

Werking
Alfacalcidol remt de aanmaak van het bijschildklierhormoon PTH. Ook zorgt het voor betere opname van calcium uit het voedsel. Het evenwicht tussen calcium en PTH in het bloed wordt beter en het lichaam haalt minder calcium uit de botten.

Lees meer over nierziekten . “

Bijschildklierziekten

Alfacalcidol wordt gebruikt bij secundaire hyperparathyreoïdie. Bij deze ziekte werken een of meer bijschildklieren te hard door te weinig calcium in het bloed. De bijschildklieren zijn 4 kleine orgaantjes links en rechts van de schildklier in de hals. Ze maken parathyreoïdhormoon (PTH). Dit hormoon zorgt voor meer calcium in het bloed en het prikkelt de botafbraak.

Oorzaak
Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor te hard werkende bijschildklieren. Een daarvan is dat er te weinig calcium in het bloed is door een nierziekte. In dit geval kan alfacalcidol gebruikt worden. Zie hierboven bij Nierziekten.

Verschijnselen
Als de bijschildklier te hard werkt door een nierziekte, kunt u last hebben van de volgende verschijnselen:

  • Tintelingen, krampen en spierzwakte
  • Na een aantal jaar botontkalking (osteoporose). Dat ontstaat doordat PTH zorgt dat calcium uit de botten wordt gehaald. Het treedt vooral op bij vrouwen na de overgang.

Werking
Alfacalcidol remt de aanmaak van het bijschildklierhormoon PTH. Ook zorgt het voor betere opname van calcium uit het voedsel. Het evenwicht tussen calcium en PTH in het bloed wordt beter en het lichaam haalt minder calcium uit de botten.

Lees meer over bijschildklierziekten . “

Vitamine- en mineralengebrek

Alfacalcidol wordt gebruikt bij kinderen met rachitis en langdurig calciumgebrek.

Oorzaak
Rachitis ontstaat door een tekort aan vitamine D en calcium. Vooral jongere kinderen (tot 4 jaar) en kinderen met donkere huid hebben een grotere kans op vitamine D tekort. Een nierziekte is ook een van de oorzaken van vitamine D tekort.

Verschijnselen
Rachitis heeft invloed op de groei. Kinderen met rachitis zijn over het algemeen kleiner. Verder ontstaan klachten als:

  • Slappe spieren
  • Kromme benen (O-benen of X-benen)
  • Knobbels op de ribben
  • Groot rechthoekig hoofd

Werking
Alfacalcidol vult het tekort aan vitamine D aan. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium in het bloed omhoog gaat door meer calcium opname uit voedsel. Botten en spieren worden hierdoor sterker.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Buikpijn

  • Huiduitslag, zoals jeuk, pukkels, puistjes, rode huid

  • Te veel calcium in uw bloed of in uw urine. U kunt dit merken aan een droge mond, hoofdpijn, vermoeid gevoel, misselijk, overgeven, diarree, verstopping, zweten of u moet meer plassen.

    Heeft u een van deze klachten? Neem dan contact op met uw arts. Uw arts zal dan de hoeveelheid calcium in uw bloed controleren.

  • Te veel fosfaat in uw bloed. In het begin merkt u dit aan jeuk. Na een langere periode heeft u grotere kans op hart- en vaatziekte. En u kunt botproblemen krijgen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals misselijk zijn, overgeven, verstopping, diarree

    Meestal helpt het om het medicijn tijdens het eten in te nemen. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

  • Hoofdpijn en in de war zijn
     

  • Ziek, zwak en vermoeid gevoel
     

  • Spierpijn

  • Verkalking van de nieren

  • Nierstenen, dat zijn steentjes in uw plas. Dit kan erg veel pijn doen.

  • Plotselinge nierfalen, uw nierwerking gaat plotseling achteruit. Dit merkt u aan minder plassen en donkere urine, hoofdpijn en misselijk zijn, vochtophoping zoals dikke enkels, handen of een dik gezicht.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik alfacalcidol gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is het volgende.

  • Burosumab, een medicijn gebruikt bij botziekten bij kinderen en jongvolwassenen die nog in de groei zijn. Door tegelijk gebruik kunt u te veel calcium en fosfaat in uw bloed krijgen. Hierdoor kunt u klachten krijgen zoals droge mond, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijk, braken, diarree, verstopping, zweten of u moet meer plassen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Alfacalcidol komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk is voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

  • Capsules: capsule heel innemen met een half glas water. De capsule niet kauwen of fijnmaken.
  • Druppels: U mag de druppels NIET mengen met andere medicijnen of met vloeistoffen, zoals water of sap.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang uw nieren niet goed werken of u nierdialyse ondergaat. In het algemeen moet u erop rekenen dat u dit medicijn langdurig moet gebruiken.